דוא"ל : office@omery-law.com
מפגעים ברשויות מקומיות - נפילה בבור, במדרגה, במדרכה וכו'
הקדמה קצרה
כולנו רואים מדי יום, בורות במדרכה, אבני שפה עקומות, בורות
ביום סדוקים, שקעים מסוכנים או מכשולים נוספים בדרך
המסכנים אותנו ואת עוברי האורח האחרים.למרבה הצער,
מכשולים אלו, הלכה למעשה גורמים לפציעות ולנזקי גוף
בדרגות חומרה שונות עקב רשלנותה של הרשות המקומית
שלא דאגה להסיר את המכשולים בדרך. החוק לעניין זה ברור
קובע בצורה מפורשת (פקודת העיריות - נוסח חדש) כי על
רשות ציבורית, לרבות עירייה, מוטלת החובה "לדאוג לתיקונו,
ניקויו, הזלפתו, תאורתו וניקוזו של רחוב שאינו רכוש הפרט, וכן
למנוע ולהסיר מכשולים והסגת-גבול בו".
אחריות העירייה אף לנקוט אמצעי-זהירות בולטים ומשמעותיים
על מנת למנוע תאונות בעת בנייה של פרויקט מסוים או תיקון
מדרכה או כביש לרבות בעת סלילת כבישים או צביעת סימונים.
דעו, כי במקרה של נפילה או פציעה עקב מחדל של העיריים שלא דאגה לבטיחות הדרך, הנכם זכאים להגיש תביעה נגד הרשות המקומית שבשטחה אירע הפציעה. המקרים בהם אנשים נוטים להיפצע עקב רשלנות של רשות מקומית הינם רבים ומגוונים ולכן, בכל פציעה שאתם לא בטוחים אם נגרמה כתוצאה מרשלנות של רשות מקומית, מומלץ ליצור קשר עם עורך-דין המתמחה בתחום התביעות נגד רשות מקומית ולבדוק את זכאותכם להגשת תביעה.
המקרים הנפוצים ביותר בהם יש מקום להגיש תביעה נגד רשות מקומית היא עקב פציעת אדם כתוצאה מהחלקה על מדרכה רטובה ו/או מדרכה על חול או אבני חצץ, היעדר תאורה מספקת ברחוב הגורמת לראות לקויה, פציעה עקב ענפים בולטים של עצים, פחי אשפה שלא מצויים במקומם והתקלות בבורות או באבנים משתלבות בולטות ו/או שבורות.
הוכחת התביעה - כיצד?
השלב הראשון - במקרה שנפגע מעוניין להגיש תביעה נגד רשות מקומית, עליו להוכיח ראשית את התרשלותה של העירייה, בכל שידעה על המכשול ולא דאגה להסירו. חשוב לדעת, כי ישנם מקרים שבהם גם אם העירייה לא ידעה על קיומו של המפגע, היא עדיין תחשב תישא באחריות לרשלנות אלא אם יעלה בידה להוכיח, כי היא קיימה את הפיקוח באזור בתאונה כמתחייב על פי התקנות.
השלב השני – הוכחת נזק. לשם כך, על הנפגע לאסוף חומר רפואית, סיכומי ביקור אצל רופאים ואבחנות חד משמעיות, לרבות תיעוד בתמונות או בסרטון אודות היקף הנזק שנגרם לו כתוצאה מהתאונה.
השלב השלישי – קשר סיבתי. על הנפגע להוכיח שהנזק שנגרם לו, הינו תוצאה ישירה של רשלנות העירייה. בעניין זה, מומלץ לפנות לעורך דין מנוסה ומתמחה בתחום הגשת תביעות נזיקין נגד רשויות מקומית, על-מנת לבדוק את זכאותם לפיצויים.
חשוב לדעת – נפגע זכאי לקבלת פיצוי גם אם לא נותרה לו נכות כתוצאה מהפציעה. הפסיקה הכירה בכך, שגם אדם שנזקק לטיפולים רפואיים ו/או טיפול בבית חולים, זכאי לקבלת פיצוי בגין "כאב וסבל" הגם שבעתיד לא יישאר לו כל זכר לפציעה.
בתי המשפט דנים מידי יום ביומו בתביעות נגד רשויות מקומיות ובשל כך, נותרו הלכות רבות בנושא. אחת ההלכות קובעת שמדרכות וכבישים אינם נחשבים כ"שטח סטרילי" ולעיתים בית המשפט קובע אחוז מסוים של "אשם תורם" מצידו של התובע. יחד עם זאת, בתי המשפט קבעו, שאדם אינו צריך ללכת עם מבטו כלפי הרצפה מהחשש שמה ישנו מפגע ומחובת העירייה לדאוג לתקינות הדרכים ולבטיחות העוברים ושבים.
נפצתעתם בשטחה של רשות מקומית - מה עליכם לעשות?
1) הדבר הראשון שעליכם לעשות הוא ליצור תיעוד של המפגע. חשוב לצלם את המקום ואת המפגע שגרם לפציעתכם (אם האירוע קרה בשעות הלילה, חשוב לחזור למקום ולצלם גם בשעות היום).
2) לקחת פרטים של עוברים ושבים שראו את הנפילה ואת המפגע (שם מלא, תעודת זהות ומספר טלפון). חשוב לזכור, כי אותם עדים לאירוע יכולים להיות אלו שיגרמו לבית המשפט לפסוק לטובתכם פיצויים.
3) ממקום האירוע יש לפנות מיד לקבלת טיפול רפואי ולבקש לקבל לידכם עותק מהמסמך. חשוב ביותר לדאוג שתוכן המסמך יכיל את עובדות המקרה ואת העובדה כהוכחה לכך שהנזק נגרם כתוצאה ממפגע בטיחותי בשטחה של הרשות המקומית.
4) מומלץ מאוד, מיד עם קרות התאונה, להיוועץ עם עורך-הדין המתמחה בתחום תביעות רשלנות של רשות מקומית (ניתן גם בשלב ראשון להתייעץ באמצעות הטלפון). זכרו ייעוץ מוקדם עם עורך דין המתמחה בתחום, יכול להגדיל את הסיכויים שלכם לזכות בפיצויים.
כיצד מנוהלת תביעת נזיקין נגד רשות מקומית? וכיצד נקבע גובה הפיצוי?
גובה הפיצוי נקבע בהתאם לחומרת הפציעה, גיל הנפגע, מצבו התעסוקתי והשפעת הפציעה על עתידו הרפואי והתעסוקתי. שאלות אלו נבחנות באמצעות חוות דעת רפואיות.
עם הגשת התביעה, על הנפגע להגיש חוות דעת רפואיות רפואיות בנודע לטענות אותן הוא מעלה. למשל מי שסובל מהגבלת תנועה כתוצאה משבר או קרע ברצועה/גידים יגיש חוות דעת בתחום האורטופדי. מי שסובל מחוסר בתחושה או מתחושות זרמים והרדמות יגיש חוות דעת נוירולוגית וכו'.
חשוב לזכור - בהתאם לתקנה 127 לתקנות סדר הדין האזרחי, נפגע שרוצה להוכיח טענה שברפואה, חייב לצרף לכתב התביעה חוות דעת רפואית מטעמו.
לאחר מכן, העירייה תיגש את כתב ההגנה מטעמה אליה תצרף חוות דעת מטעמה. במידה וישנם פערים באחוזי הנכות בין חוות הדעת מטעם הצדדים (לרוב זה מה שבפועל קורה) בית המשפט ממנה מומחה רפואי מטעמו לצורך קביעת הנכות הרפואית. הנכות התפקודית נתונה לשיקול דעתו הבלעדי של בית המשפט והוא זה שמחליט כיצד הנכות הרפואית תשפיע על תפקודו של הנפגע.
במסגרת הפוציים, בתי המשפט מתייחסים לספר ראשי נזק עיקריים כגון: הפסדי שכר לעבר ולעתיד לרבות הפסדי פנסיה וזכויות סוציאליות, הוצאות רפואיות והוצאות נסיעה לעבר ולעתיד, עזרת צד ג' לעבר ולעתיד (ככל שיש צורך בכך) וכאב וסבל. ישנם ראשי נזק נוספים המשתנים ממקרה למקרה ולכן מומלתץ להיוועץ בעניין זה עם עורך דין המתמחה בתחום תביעות הנזיקין נגד רשויות מקומיות.
זכרו - גם תאונות קלות שאינן מותירות נכות, יכולות לזכות את התובע בפיצוי כספי. לבדיקת זכאותם, מומלץ לפנות לערוך דין המתמחה בתביעות נזיקין נגד רשויות מקומיות.
יצירת קשר
חשוב - כל האמור כאן, מהווה רק תמצית מהמידע הדרוש לבחינת האפשרות להגשת תביעה נגד רשות מקומי. לצורך קבלת מלוא המידע הרלוונטי, הנכם מוזמנים ליצור קשר עם משרדו של עו"ד עומר יעקובוביץ, דרך לשונית "צור קשר" או בהקשה על לשונית הפייסבוק בתחתית האתר.